Om gestalterapi

Gestaltterapi er en opplevelsesorientert psykoterapi som styrker den enkelte i å oppleve sig selv som et unikt, levende og ansvarsbevisst vesen. Gestaltterapiens mål er å hjelpe den enkelte til å oppdage egne ressurser, integrere disse, gjenfinne troen på sig selv og ta ansvar for sitt eget liv.

Gestaltterapiens metode er enkel og virkningsfull, en fremadrettet prosess som for eksempel stiller spørsmål som: «Hva skjer nå?» – «Hva kjenner du?» – «Hva ønsker du?» – «Hva unngår du?». Gestaltterapiens metode hjelper med å synliggjøre, forstå og integrere menneskets ubevisste sider som f.eks. viser sig gjennom drømmer, fantasier, følelser og i forskjellige kroppslige spenningstilstander.

Den eneste sanne eksistens er her og nå. Fortiden eksisterer som erindring, nostalgi, anger, krenkelse, fantasi, legende og historie. Fremtiden eksisterer i den aktuelle her-og-nå-situasjonen som forventning, planlegging, øvelse, venting, håp, redsel og fortvilelse. Gestaltterapi tar utgangspunkt i det som er her og nå, ikke i hva har som har vært, eller hva som kan komme. Det er en eksistensialistisk-fenomenologisk fremgangsmåte, og som sådan må den være opplevelsesorientert og eksperimenterende.

Den faktiske opplevelse av en hvilken som helst situasjon behøver ikke å bli forklart eller tolket; man kan være i direkte kontakt med, føle og beskrive her og nå. Gestaltterapi tar for seg det åpenbare, med det som er umiddelbart tilgjengelig for klientens eller terapeutens oppmerksomhet, og som kan deles og utforskes i den kommunikasjonen som foregår i øyeblikket.

Terapeuten forsøker ikke på noen måte å analysere eller tolke hva klientens problemer er. I stedet støtter terapeuten klienten i selv å kjenne etter hva som skjer med klienten selv. På denne måten hjelper terapien klienten til å stole på dine egne sansninger og erfaringer. Gestaltterapi har fokus på at klienten:

  • får mer klarhet
  • å bedre se valgmuligheter, og dermed i større grad evne å velge og ta ansvar for eget liv

I terapien legges det vekt på kontakt:

  • Klientens kontakt til seg selv og sin kropp
  • Kontakten mellom klienten og terapeuten
  • Kontakten mellom klienten og klientens andre omgivelser

Det er et viktig poeng i terapien at klienten ikke skal forandres, men bli bedre til å være det mennesket man allerede er. I gestaltterapien legges det vekt på et likeverdig forhold mellom terapeut og klient.

Ordet ”gestalt” brukes i gestaltterapi om det behov vi mennesker har for å ordne våre opplevelser som helheter – også kalt gestalter. Hvis vi ikke får ordnet en viktig opplevelse som en meningsfull helhet kan dette låse oss fast, og gjøre oss ufleksible i bestemte områder av våre liv. Man har da å gjøre med uavsluttede gestalter. Når vi får løst opp den uavsluttede situasjon gjenvinner vi vår fleksibilitet, og dermed følelsen av å ha flere forskjellige handlemuligheter.

Sult er en uavsluttet gestalt de fleste av oss har opplevd. Sult gir en fornemmelse av at det er et behov som må dekkes. Jo mer sulten man er, jo sterkere føles behovet, og jo mer ufleksibel og fastlåst blir man på målet om å få dekket sulten. Det er først når sulten er tilfredsstilt eller at man løser opp den uavsluttede gestalten på en annen måte (for eksempel ved å legge seg å sove, drikke vann, og lignende) at man gjenvinner fleksibilitet og evnen til å se andre valgmuligheter.

Innen for Gestaltterapien arbeides det bl.a. med problemer som:

  • Depresjon
  • Sorg
  • Angst
  • Lavt selvverd
  • Spiseforstyrrelser
  • Parforhold
  • Forhold til andre mennesker
  • Akutte kriser

Sitemap

Design og utvikling: Senson AS